تحولات منطقه

سازمان فرهنگی آستان قدس رضوی در سال جاری برنامه‌های متنوعی را در مسیر دستیابی به جایگاه عالی‌ترین ملجا معنوی و قطب فرهنگی جهان اسلام و مرجعیت علمی ...

گستره خدمات فرهنگی آستان قدس رضوی توسعه‌یافته است
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، سازمان فرهنگی آستان قدس رضوی در سال جاری برنامه‌های متنوعی را در مسیر دستیابی به جایگاه عالی‌ترین ملجا معنوی و قطب فرهنگی جهان اسلام و مرجعیت علمی در تولید و ترویج معارف قرآنی و مکتب اهل‌بیت(ع) به‌ویژه وجود مقدس امام رضا (ع) برای اقشار و طبقات مختلف در سطح شهر مشهد، سراسر کشور و عرصه بین‌المللی انجام داده است که برای آگاهی بیشتر از اقدامات شاخص این سازمان گفتگویی با حجت‌الاسلام و المسلمین حجت گنابادی نژاد رئیس سازمان فرهنگی آستان قدس رضوی داشته‌ایم که در ادامه می‌خوانید،

امسال شرایط متفاوتی را با سال‌های گذشته تجربه می‌کنیم اما نوروز هرسال زمان پرکاری برای برنامه‌های سازمان فرهنگی آستان قدس رضوی بوده است لذا باید بررسی فعالیت‌های سال ۹۸ این سازمان را از این مقطع شروع کنیم.
 در نوروز سال ۹۸ ویژه‌برنامه «میهمان امام» در گستره مشهد مقدس برنامه‌ریزی و اجرا شد و در دو هزار  و ۸۷۱  نقطه از اماکن اقامتی، تجاری و عمومی و در سه سطح اجرایی شامل نصب اطلاعیه‌های فرهنگی، ایجاد ایستگاه فرهنگی و ایجاد پایگاه فرهنگی دنبال شد.
در قالب ویژه‌برنامه «میهمان امام»، ۵۷۶ نقطه از مبادی ورودی و سطح شهر مشهد مقدس تبدیل به ایستگاه و پایگاه فرهنگی شد که در ایستگاه‌ها چهار عرصه محوری جریان ساز تبلیغی، هنری، کتاب و کتاب‌خوانی و خدمت به زائرین مورد تأکید قرار گرفت.
۲۹ ایستگاه فرهنگی در هشت مدرسه محوری که محل ثبت‌نام اسکان زائران نوروزی بود، ۹ بوستان اصلی شهر مشهد، ۷ مجتمع تجاری بزرگ مشهد، دو مسیر اصلی ورود زائران در محور نیشابور به مشهد و چناران به مشهد و پایانه مسافربری و راه‌آهن مشهد راه‌اندازی شد که در این ایستگاه‌ها چهار غرفه با عنوان «رواق خدمت»، «رواق کتاب»، «رواق تبلیغ»، «رواق کودک»، و ۳۰ استیج جهت اجرای برنامه‌های هنری مانند گروه سرود، نقالی خوانی و جُنگ‌های شادی دایر بود.

برنامه‌های شاخص سازمان فرهنگی در ایام دهه کرامت ۹۸ چه بوده است؟  
باهدف تسهیل و تسریع خدمت به زائران علی بن موسی‌الرضا(ع) برنامه‌هایی در ستاد مناسبت‌های ویژه آستان قدس رضوی طرح‌ریزی شد که در آن‌ها ارتقا و توسعه کمی و کیفی مشارکت‌های مردمی موردتوجه قرار گرفت.
طرح زیر سایه خورشید یکی از طرح‌های بزرگ  بود که در سال‌های گذشته نیز انجام می‌شد و سال ۹۸ نیز در دو هزار نقطه از کشور برگزار شد. در کنار برگزاری این طرح تشکل‌های مردمی ده‌ها برنامه دیگر در سراسر کشور برگزار کردند.
سال گذشته مراسم‌های تلاوت قرآن کریم باشکوه برگزار شد و محافلی با محوریت قرآن کریم در سراسر کشور اجرا گردید.
درگذشته در قفسه‌های کتاب حرم مطهر رضوی تنها قرآن و مفاتیح وجود داشت و بعدها صحیفه سجادیه و نهج‌البلاغه اضافه شد اما از دهه کرامت به همت معاونت تبلیغات آستان قدس رضوی کتاب‌های ویژه مطالعه زائران در رواق‌های حرم مطهر رضوی قرار داده شد این حرکت آغاز جریانی بود که در استان‌های کشور ادامه یافت.
همچنین در این ایام به همت سازمان فرهنگی آستان قدس رضوی جشنواره مردمی سرودهای خیابانی آوای رضوان با فراخوان بیش از ۲ هزار تشکل مردمی آغاز به کارکرد و هم‌زمان با ایام دهه کرامت روزانه ۸۰ پاتوق سرود در جشنواره مردمی سرودهای خیابانی آوای رضوان اجرای برنامه داشتند.

سازمان فرهنگی آستان قدس رضوی در ایام دهه آخر صفر چه خدماتی را به مردم ارائه کرد؟
برنامه‌های سازمان فرهنگی آستان قدس رضوی در دهه پایانی صفر در قالب برنامه‌های ستاد ساماندهی خدمت‌رسانی به زائرین، طرح جهاد خدمت و قرارگاه فرهنگی زائرین پیاده اجرا شد.
یکی از اقدامات اصلی ستاد خدمت‌رسانی به زائرین ساماندهی خادمیاران افتخاری و یکپارچه‌سازی خدمات ارائه‌شده به زائرین پیاده در دهه پایانی صفر بود.
فعالیت مبلغین در قرارگاه فرهنگی زائرین پیاده دهه آخر صفر حول ۳ محور اصلی بدرقه زائر در مبدأ، همراهی و حضور در مسیر و جاده و حرکت پیاده در کنار زائرین و ارائه خدمات فرهنگی در مقصد و مراکز اسکان و اقامت زائرین انجام پذیرفت.
سال گذشته حضور خواهران اهل سنت نیز از سال های قبل پر رنگ تر شده و برنامه‌های ویژه ای نیز برای آنها در نظر گرفته شده بود.
همچنین عرصه‌های فعالیت فرهنگی در این ایام علاوه بر مبلغین، اجرای سرودهای امام رضایی در ایستگاه ها و مسیرهای منتهی به مشهد توسط گروه سرود آوای رضوان؛ برگزاری کرسی های تلاوت، نقالی و پرده خوانی، طرح «گلپوش» با موضوع عفاف و حجاب، برنامه‌های ویژه کودکان زائر توسط مهدالرضاها در مراکز اسکان با حضور ۲۶ مربی و مشاروه توسط خادمیاران افتخاری رضوی انجام شد.

طرح سلام بر امام(ع) در سال گذشته چگونه اجرا شده است؟  
امام رضا(ع) فرموده است اگر مردم از ویژگی های و حسنات اهل بیت پیامبر(ص) آگاه شوند از آنان تبعیت می کنند. به صورت مشهود و غیر مشهود سبک زندگی مردم جامعه در حال آسیب دیدن است و این واقعیت محدود به قشر خاصی از جامعه نیست و به صورت فراگیر توسعه یافته است. یکی از سرمایه های ما برای ارتباط با اهل بیت(ع) زیارات است.  
در دو سه سال اخیر ستاد طرح سلام بر امام(ع) در سازمان فرهنگی آستان قدس رضوی و کانون فرهنگی جواد الائمه(ع) اقدامات ارزشمندی را برای توسعه زیارت از دور انجام دادند که این تلاش‌ها ادامه دارد.
طرح سلام بر امام(ع) پیش از شیوع ویروس کرونا هر چهارشنبه علاوه بر اجرا در بیش از ۱۰۰۰ مسجد سراسر کشور به صورت داوطلبانه در دانشگاه آزاد اسلامی، مدارس و صدا و سیمای استان خراسان رضوی برگزار می شد.

فعالیت های همایش بین المللی امام رضا(ع) و گفتگوی ادیان در سال گذشته چه بوده است؟
همبستگی بین پیروان ادیان ابراهیمی در راستای منویات مقام معظم رهبری محور فعالیت دبیرخانه همایش بین المللی امام رضا(ع) و گفتگوی ادیان در سال گذشته بوده و در این راستا ۶ نشست تخصصی در داخل کشور،۴ نشست بین المللی،۱۲ وبینار بین المللی توسط دبیرخانه همایش بین المللی امام رضا(ع) و گفتگوی ادیان برنامه ریزی و اجرا شده است.  

برنامه‌های فرهنگی این سازمان با توجه به شیوع ویروس کرونا در سال جاری چگونه ادامه خواهد یافت؟
با توجه به محدودیت‌های حاصل‌شده به سبب جلوگیری از شیوع ویروس کرونا برنامه‌های مؤسسات و سازمان فرهنگی آستان قدس رضوی در فضای مجازی ادامه دارد.
برنامه‌های مرکز قرآن کریم آستان قدس رضوی ازجمله برنامه‌های مهدالرضا(ع) و طرح حافظون رضوی توسط محصولات چندرسانه‌ای تولیدشده در موضوعات فعالیت این مرکز در فضای مجازی ادامه یافته است. فرایند امانت دهی کتاب توسط سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی نیز با زیرساخت‌های پیش‌بینی‌شده در قالب کتابخانه دیجیتال ادامه دارد.
موسسه آفرینش‌های هنری نیز برنامه‌های فرهنگی خود را توسط فضای های چندرسانه‌ای و فضای مجازی برای مخاطبان خود برگزار می‌کند و محصولات را به‌صورت اینترنتی و در بستر فضای مجازی به فروش می‌رساند. برنامه‌های آموزشی مرکز بانوان و امور خانواده نیز در قالب فیلم‌های آموزشی، کلیپ‌های صوتی و کتاب‌های آموزشی مرتبط با دوره‌ها در اختیار خانواده‌ها و مخاطبان این مرکز قرار داده می‌شود.
موسسه تربیت‌بدنی آستان قدس رضوی نیز روزانه یک حرکت ورزشی را برای علاقه‌مندان در بستر فضای مجازی آموزش می‌دهد. کلیپ‌های آموزشی جلسات اخلاق نیز در پیام‌رسان‌های داخلی برای خدام بارگاه منور رضوی ارائه‌شده است. بنیاد فرهنگی رضوی نیز با ارائه فیلم‌های درسی و کاربرگ های آموزشی به دانش آموزان مدارس امام رضا(ع) برنامه‌های آموزشی خود را در این ایام دنبال می‌کند.

منبع:آستان نیوز

انتهای خبر/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.